De SUP wetgeving is voor de horeca niet onbekend: in juli vorig jaar ging een verbod op verschillende plastic disposables in. Geen plastic rietjes, roerstaafjes en bekertjes meer om zo plastic afval terug te dringen. Maar hier blijft het niet bij: de Single Use Plastics (SUP) wetgeving is er namelijk eentje die uit meerdere fases bestaat. En in januari 2023 gaat de volgende fase in. De details zijn nog niet rond, maar we informeren je graag over de plannen die er op tafel liggen en welke consequenties dit heeft op de foodsector en jou als horecaondernemer.

 

Op dit moment wordt er gewerkt aan de details van de volgende stap van de SUP-wetgeving in Nederland. Verschillende EU landen kunnen de uitvoering en fasering van de wet op een verschillende manier aanpakken. De volgende fase in Nederland zal ingaan per 5 januari 2023. Naar verwachting wordt er eind Q1 dit jaar al meer duidelijk over de definitieve maatregelen.

 

De voorgenomen verdere wetgeving voor kunststofhoudende wegwerpbekers en voedselverpakkingen bestaat uit twee delen: 

  1. Reductiemaatregelen
  2. Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV)

 

Impact van reductiemaatregelen SUP wetgeving op horeca en food sector

De reductiemaatregelen hebben het meeste impact op de horeca en foodsector. Deze zijn namelijk van toepassing op kunststofhoudende drinkbekers en kunststofhoudende voedselverpakkingen. In de leaflet lees je precies welke drinkbekers en voedselverpakkingen hieronder vallen.

Download leaflet

 

Consumptie ter plaatse of take away?

Er gaan andere regels gelden voor consumptie op locatie ten opzichte van verpakkingen voor afhalen en bezorgen. Voor consumptie op locatie komt er naar verwachting een verbod op het aanbieden van wegwerpartikelen, waar er bij afhalen of bezorgen aanvullende regels komen bij het aanbieden van wegwerp plastics.

 

Verwachte SUP wetgeving voor consumptie ter plaatse per 2023

Het doel van de nieuwe fase die per januari 2023 ingaat, is dat hergebruik de norm wordt bij consumptie op locatie. Dat houdt in dat je als restaurant of café zorgt voor afwasbaar servies en bestek. Je kunt ook kiezen voor recyclebare alternatieven, maar daar komen wel inzamelingsdoelstellingen bij kijken voor hoogwaardige recycling. Stapsgewijs nemen de inzamelingsdoelstellingen toe, tot 90% van de drinkbekers in 2026 en 90% van de voedselverpakkingen in 2027.

 

Verwachte SUP wetgeving voor afhaal en bezorging per 2023

Voor onderweg consumeren, afhalen en bezorgen worden de kunststofhoudende wegwerpbekers en -voedselverpakkingen niet direct verboden, maar er worden wel aanvullende regels ingevoerd. Zo mogen wegwerpartikelen niet meer gratis verstrekt worden en moet er een herbruikbaar alternatief worden geboden. ‘Bring your own’ (het zelf meenemen van verpakkingen en drinkbekers) door klanten kun je ook stimuleren. Een uitzondering hierop geldt voor voorverpakte wergwerpbekers en –voedselverpakkingen.

 

Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid als onderdeel van de SUP wetgeving

Dit onderdeel van de volgende fase is minder relevant voor jou als horeca- en foodondernemer zelf, omdat er hierbij aanspraak wordt gemaakt op de producenten en de partijen die de wegwerpartikelen binnen Nederland in de handel brengen. Zij moeten bijhouden hoeveel kg kunststof ze op de markt brengen, dit aan de overheid rapporteren en hier uiteindelijk financiële verantwoording over afleggen door mee te betalen aan de opruimkosten van het zwerfafval. Bovendien hebben deze partijen een verantwoordelijkheid in het goed inlichten van hun klanten.

 

Meer weten?

Op korte termijn zal er meer bekend worden over de precieze invulling van de volgende fase van de SUP-wet. Wij doen ons uiterste best om jullie goed op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen. Toch nog vragen? Neem dan even contact met ons op. We denken graag met je mee.

 

In deze leaflet vind je tevens verschillende voorbeelden van consumptie ter plaatse en consumptie om mee te nemen of te bezorgen.

Download leaflet