Op 29 maart 2022 zijn de definitieve geplande regels voor aangewezen kunststofproducten voor eenmalig gebruik gepubliceerd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, in de Staatscourant. Eerder dit jaar gaven we al aan wat de verwachtingen waren voor de volgende fase van de SUP-wetgeving, en in dit artikel zullen we de vastgestelde regelingen bespreken voor de foodsector. 

 

Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid en Reductiemaatregelen

De volgende fase van de SUP-wetgeving kun je grofweg indelen in twee delen. Enerzijds is deze gericht op de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV), welke inhoudt dat de partij die de geselecteerde kunststof houdende wegwerpproducten op de Nederlandse markt brengt hierover een extra afvalbelasting moet betalen. Formeel zal deze per januari 2023 van start gaan, waarbij er in het eerste jaar nog geen betalingen vanuit producenten plaats zullen vinden. 

 

Voor de foodsector is met name het tweede deel van belang, welke reductiemaatregelen betreft voor kunststof houdende wegwerpproducten bij consumptie ter plaatse, afhalen en bezorgen. Daar zal in dit artikel dan ook de nadruk op liggen. 

 

Nieuwe reductiemaatregelen per 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 treden er nieuwe reductiemaatregelen in werking met betrekking op consumptie onderweg, afhalen en bezorgen: gratis meegeven mag niet meer en er moet een herbruikbaar alternatief of Bring your own worden aangeboden. Deze regeling heeft betrekking op kunststof houdende drinkbekers en voedselverpakkingen. De prijs die je voor de verpakking vraagt, mag je zelf bepalen. Er zijn wel niet bindende richtprijzen afgegeven. 

 

Verschillende bedrijven zetten nu al stappen, zonder dat het nog wettelijk verplicht is. Zo krijg je in de AH to go bij de zelfbediening nu al €0,25 korting als je jouw koffie to go uit je eigen beker drinkt. Slim aangepakt van Albert Heijn, want door het als korting te presenteren is het echt een beloning, in plaats van dat mensen het ervaren als een bijbetaling van €0,25 voor een wegwerpbeker. Herbruikbare alternatieven biedt de Albert Heijn al langer aan. 

 

Verbod bij consumptie ter plaatse per 1 januari 2024

Per 1 januari 2024 geldt er een verbod op kunststof houdende wegwerp drink- en voedselverpakkingen bij consumptie ter plaatse, tenzij de verpakkingen hoogwaardig recyclebaar zijn. Dat houdt in dat er weer voedselcontact-materiaal wordt gemaakt die voldoet aan Europese regelgeving. In veel gevallen is dit nog niet mogelijk, waardoor herbruikbare drinkbekers en voedselverpakkingen de norm zal worden. 

 

Voor jou als horeca of food-ondernemer kan dit betekenen dat je andere inkoopkeuzes zult moeten gaan maken en mogelijk afwasfaciliteiten moet gaan inrichten. Het doel van deze maatregelen is een afname van ten minste 40% van het gebruik van kunststof houdende drinkbekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik in 2026 t.o.v. 2022. 

 

Meer weten?

Er is gelukkig nog voldoende tijd om jouw processen in lijn met de SUP-wetgeving in te richten. Of misschien hoef je wel helemaal niets te veranderen. De gehele regelgeving lees je in de Staatscourant. In het vorige artikel dat we over de SUP-wet publiceerden, vertellen we je meer over op welke wegwerpproducten dit precies betrekking heeft. Heb je nog steeds vragen? Neem dan gerust contact met ons op.