Het is een hot topic in de wereld van cold chain transport: grote tekorten aan droogijs en prijzen die door het dak gaan. Gasprijzen in Europa zijn dit jaar met 700% gestegen. Welke rol hebben de stijgende gasprijzen in de droogijs-tekorten, en welke alternatieven bestaan er voor jou met oog op de korte en lange termijn als voedselverzender? Lees snel verder! 

 

CO2 (koolstofdioxide) is een restproduct bij vele industriële activiteiten, zoals de productie van kunstmest. Koolstofdioxide is de grondstof waarvan droogijs gemaakt wordt. En door de stijgende gasprijzen, leggen juist industriële producenten zoals kunstmestfabrieken hun werkzaamheden neer. Wat we nu in het extreme zien in heel Europa, zagen we vorig jaar ook al in Engeland gebeuren. 

 

Flashback naar vorig jaar: droogijs-tekort in VK 

Vorig jaar rond deze tijd sloot kunstmestproducten CF Industries twee fabrieken vanwege de hoge gasprijzen. De koolstofdioxide die voor droogijs gebruikt wordt was dus ineens schaars en de droogijs prijzen schoten door het dak. En dit jaar zien we eigenlijk hetzelfde gebeuren: de kunstmestproducent van Picnic’s droogijs leverancier schroefde door de hoge gasprijzen haar activiteit in Europa terug tot 35%, waarmee de grondstof voor productie van droogijs schaars is geworden. Picnic is daarom gestopt met het leveren van diepvriesproducten zoals pizza’s en ijs: het is simpelweg te duur om bevroren te vervoeren met gebruik van droogijs. 

 

Droogijs voor diepvriestransport 

Maar wat is droogijs nu eigenlijk precies? Droogijs is de vaste vorm van koolstofdioxide of CO₂, zoals ijs dit van water is. Uniek aan droogijs, is dat het een temperatuur van – 79,8 °C heeft en bij verhitting ‘smelt’ tot gas: het gaat dus niet over in een vloeibare vorm zoals ijs dit wel doet. Het chemische proces dat hieraan ten grondslag ligt, noemen we sublimatie. 

 

Door de lage temperatuur van droogijs wordt het veel ingezet voor diepvriestransport. Bijvoorbeeld voor transport van farmaceutische producten en diepgevroren levensmiddelen die gedurende transport bevroren moeten blijven. Het is wel belangrijk een isolerende verpakking te gebruiken die ook enigszins ventileert: wanneer droogijs van vaste vorm naar gas overgaat neemt dit veel meer ruimte in. 

 

Een alternatief voor droogijs 

Je kunt als foodleverancier twee dingen doen: 

  1. Minder droogijs gaan gebruiken door goed isolerende verpakkingen, zoals de EPP koelbox voor herhaaldelijk gebruik of de EPS doos of EcoCoolBox voor transporten zonder retourstroom. 
  1. Overschakelen naar een ander vriesmiddel: koelelementen of gelpacks met Phase Change Material, bijvoorbeeld met een stol- en smeltpunt op –21 °C. 

 

Wat is Phase Change Material en waarom is dit een goed alternatief? 

Coolpack heeft jarenlange ervaring in huis met het produceren en leveren van koelelementen en gelpacks gevuld met het zogeheten Phase Change Material: een koelvulling die van fase kan veranderen. Voor diepvriestransport bieden we bijvoorbeeld Super gelpacks aan met een stol- en smeltpunt op –21 °C. De energieopslag is rondom deze temperatuur het hoogst, en de vries gelpacks houden jouw zending dan ook het langste bevroren rondom deze temperatuur. 

 

We kunnen zowel gelpacks als koelelementen vullen met de PCM koelgel. De gelpacks zijn geschikt voor transporten zonder retourstroom, dus wanneer de verpakking niet bij jou terugkomt. Ze zijn wel herbruikbaar, maar voordeliger en minder sterk dan de vormvaste koelelementen. De vormvaste koelelementen zijn op hun beurt geschikt voor transporten met een retourprocedure: denk bijvoorbeeld aan een supermarktketen die boodschappen thuisbezorgd in koel- en vries boxen die achterblijven in het bezorgbusje, en na aflevering weer opnieuw ingevroren worden voor de volgende bezorgronde. 

 

Phase Change Material koelmiddel VS droogijs 

PCM koelmiddel  Droogijs 
  • Stol- en smeltpunt tot –65 °C mogelijk door aanpassen receptuur 
  • Gemaakt van koelgel met niet-schaarse ingrediënten 
  • Koelvulling gaat over in vloeibare vorm bij smelten 
  • Invriezen voor gebruik 
  • Hergebruik mogelijk: kan steeds opnieuw worden ingevroren 
  • Geen beperkingen bij vliegtransport 
  • Stolpunt op – 79,8 °C 
  • Gaat over in gasvorm bij smelten (sublimatie) 
  • Gemaakt van schaars koolstofdioxide 
  • Na productie zo snel mogelijk gebruiken 
  • Hergebruik niet mogelijk 
  • Beperkingen bij vliegtransport 

 

Meer informatie over PCM? 

Lees alles over Phase Change Material in ons vorige blog en op phasechangematerial.nl. Heb je een specifieke vraag, wil je een offerte aanvragen of bestelling plaatsen? Neem dan contact met ons op via info@coolpack.nl