Was jij ook aanwezig op de Horecava? Dan ben je vast met veel nieuwe ideeën naar huis gegaan. Ook wij bezochten deze gezellige beurs. Naast alle nieuwe technologieën, culinaire hoogstandjes en mooie oplossingen viel ons het volgende op: verduurzaming speelde een grote rol. Soms groot op de borden, vaak in de gesprekken met standhouders. De nieuwste ontwikkelingen waar jij je voordeel mee kunt doen zetten we in dit artikel voor je op een rijtje!
Tip 1. Minder afval en voedselverspilling
We verspillen in Nederland per jaar 2 miljard kilo voedsel, waarvan 14% in de horeca. Als je bedenkt dat iedere kilo voedsel zorgt voor gemiddeld 3 kilo CO2 uitstoot, is hier flink wat winst te behalen. Binnen de horeca vindt 70% van de voedselverspilling al plaats in de keuken, nog voordat het de gast heeft bereikt. Ook de helft van het bereidde eten wordt uiteindelijk weggegooid. Niet gek, als je hoort dat 67% van de gasten meer eten voorgeschoteld krijgt dan nodig. Misschien denk je: liever te veel dan te weinig, maar meer dan de helft van jouw gasten raakt gefrustreerd bij het zien van al dat eten dat niet wordt opgegeten.
Maar hoe zorg je dan voor minder verspilling?
- Breng jouw verbruik in kaart, zodat je de benodigde voorraad beter kunt voorspellen
- Herzie de portiegroottes: blijft er altijd veel over? Misschien kun je dan experimenteren met kleinere porties
- Maak het voor gasten laagdrempelig om overgebleven eten mee te nemen in een doggybag
Tip 2. Kies voor duurzame ingrediënten
Door te kiezen voor ‘lelijk’ fruit dat niet in de winkels terechtkomt, overschotten bij boeren te benutten en bijvangst een kans te geven, benut je voedsel dat anders was weggegooid. Dat vergt soms misschien wel wat creativiteit, maar daar weet het talent in de keuken vast raad mee. En naar gasten geef je ook een goed signaal af: bij jou kunnen ze zicht echt laten verrassen.
Ook kun je kiezen voor alternatieven voor vlees en vis. Sinds 2016 is er een stijgende lijn te zien in vegetariërs, flexitariërs en veganisten. Flexitariërs zijn ruimschoots verdubbeld en het aantal veganisten verviervoudigden bijna! Deze trend vertaalt zich door in de horeca: menukaarten bestaan voor een steeds groter deel uit vega(n) gerechten en in bijna ieder koffietentje is een cappuccino met plantaardige melk verkrijgbaar. Dat wordt ook gestimuleerd uit andere hoeken: wat dacht je bijvoorbeeld van de groene michelinster die in 2021 voor het eerst vergeven werd?
Tip 3. Richt jouw horecazaak duurzaam in
Een hele nieuwe inrichting aanschaffen is anno 2023 niet meer nodig om jouw zaak eigentijds in te richten. Sterker nog: je kunt met zorgvuldig uitgekozen vintage meubels zelfs een unieke sfeer creëren. Ga je toch liever voor modern? Bedrijven als Cooloo kunnen bestaande meubels refurbishen met een duurzame coating die indien nodig kan worden bijgewerkt. Prachtig toch?
Tip 4. Bespaar op elektriciteit
Wist je dat zo’n 30-50% van het elektriciteitsverbruik in horecazaken naar koelen gaat? Door slimme maatregelen te treffen kun je hier fors op besparen. De specialisten van Coolpack vertellen je in dit artikel hoe jij zeker 25% van de elektriciteit aan koelen kunt besparen.
Tip 5. Reduceer verpakkingsmateriaal
Prijzen van verpakkingsmaterialen stijgen en de wet legt beperkingen op als het gaat om kunststof houdende voedselverpakkingen en drinkbekers (SUP-wet). Kies daarom als het kan voor herbruikbare verpakkingen of reduceer de hoeveelheid verpakkingsmateriaal zoveel mogelijk. Let ook goed op de materialen die je gebruikt: zijn deze duurzaam binnen jouw toepassing?
Neem jouw verbruiksartikelen eens onder de loep: kan die bestekwikkel niet kleiner? Kunnen die servetten niet in grotere hoeveelheden geleverd worden? En moeten die besteksetjes echt individueel verpakt worden?
Gelijk aan de slag!
Met deze concrete tips kun jij gelijk aan de slag met het verduurzamen van jouw horecazaak. Niet alleen een mooie trekpleister voor bewuste gasten, maar ook voor jou een besparing in financiële middelen. Verduurzamen is heel vaak namelijk goed voor de portemonnee. Win-win!