Bij het bezorgen van foodproducten zijn gecontroleerde omstandigheden, zoals de juiste temperatuur, soms cruciaal voor het kwaliteitsbehoud van het eten. Vooral wanneer de producten per post verzonden worden en langer dan enkele uren buiten de koeling zijn. Voor het vervoeren van diepgevroren foodproducten zijn gelpacks met Phase Change Material de ideale uitkomst. Wat Phase Change Material precies is en hoe jij het kunt inzetten? Dat gaan we je vertellen!
Waar wordt Phase Change Material voor gebruikt?
Phase Change Material (PCM) is een verzamelnaam van alle materialen die van fase kunnen veranderen. Het is een enorm ‘cool’ en innovatief begrip, want door Phase Change Material in bijvoorbeeld koelelementen of vrieselementen te gebruiken kan een temperatuurrange naar jouw wens bereikt worden.
Zo kan Phase Change Material op –21 °C gebruikt worden voor het bevroren houden van diepvriesproducten tijdens transport. Jennifer Ho van Dimsummen.nl vertelde al eens eerder hoe ze dankzij Phase Change Material diepvrieselementen heerlijke Dim Sum gerechtjes thuisbezorgd.
“We bereiden de Dim Sum van dagverse ingrediënten, stomen het voor en vriezen het dan in. Voor optimaal kwaliteitsbehoud is het daarom belangrijk om de Dim Sum bevroren te vervoeren en af te leveren,” legt Jennifer uit.
Hoe werkt Phase Change Material?
Phase Change Material, afgekort als PCM, is kortgezegd ‘ijs voor iedere temperatuur’. Wat we daarmee bedoelen? Bij ijs is het smeltpunt 0 °C. Op dit smeltpunt is de energieopslag het hoogst: de temperatuur blijft het langste stabiel op het smeltpunt, totdat het ijs volledig gesmolten is. IJs is daarom een ideaal koelmiddel wanneer je iets voor langere tijd op een temperatuur rond de 0°C wilt houden.
Maar er zijn natuurlijk ook producten die op een temperatuur onder of juist boven het vriespunt bewaard moeten worden. Of situaties waarin je een ruimte op een specifieke temperatuur wilt houden. En hier komt Phase Change Material om de hoek kijken. Door de receptuur van het koelmiddel aan te passen, kan het smeltpunt/vriespunt omlaag of juist omhoog worden gebracht. Zeewater illustreert dit mooi: doordat het zoutgehalte van zeewater hoger is dan dat van zuiver water, is het smelt- en stolpunt lager. Waar zuiver water bevriest op 0 °C, bevriest zeewater op een lagere temperatuur.
En dit trucje kunnen we natuurlijk ook uithalen met onze koelmiddelen: door bijvoorbeeld zout aan de receptuur toe te voegen, brengen we het stolpunt naar beneden. Doordat de thermische opslag het hoogste is rondom het stolpunt, zal het koelmiddel dus voor een lange periode rondom deze temperatuur blijven. Dat is wat we bedoelen met ‘ijs voor iedere temperatuur’!
PCM als oplossing voor logistieke uitdaging
Logistiek steekt het (bevroren) beleveren van groothandels heel anders in elkaar dan direct aan consumenten leveren. Dit was nieuw voor Jennifer, en ze kwam in contact met het team van Coolpack. “Er werd meteen meegedacht en het schakelen ging enorm snel. Ik kreeg een aantal producten opgestuurd om uit te proberen.” vertelt Jennifer.
In de eerste instantie was Jennifer op zoek naar EPS dozen, om de zendingen goed te isoleren. “En wat betreft de koeling heb ik verschillende alternatieven overwogen. Vriesbusjes inzetten is kostbaar en de capaciteit kan niet volledig benut worden. Droogijs gebruik ik liever ook niet, met name in verband met de veiligheid van de consument en de relatief korte houdbaarheid. Coolpack adviseerde me daarom om gebruik te maken van gelpacks gevuld met een specifieke koelgel.”
En je raadt het al: die specifieke koelgel was Phase Change Material met een smeltpunt beneden de 0 °C. In het geval van Jennifer – 21 °C.
Is Phase Change Material ook iets voor jou?
Meer weten over Phase Change Material? Het team van Coolpack staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.