Kombucha – of je het nu nog niet kent of al groot fan bent, dat het in Europa met de dag populairder wordt is een feit. Het is een pure, ongepasteuriseerde frisdrank met een indrukwekkende geschiedenis, die in de basis bestaat uit thee, rietsuiker en water. Tom Vollebregt richtte in 2016 samen met zijn vriendin Charlotte YAYA Kombucha op, een in Amsterdam gevestigde kombucha-brouwerij. Hoe deze ondernemers de stap maakten van een gebrouwen frisdrank voor eigen consumptie tot het beleveren van horecazaken, winkels en online klanten? Dat lees je in dit artikel! 

 

Tom kwam kombucha voor het eerst tegen tijdens een reis voor werk naar Amerika, in de gigantische koelschappen van de Wholefoods. “Tussen de ‘functional beverages’ – drankjes die niet alleen lekker zijn maar ook iets voor je doen – zag ik wel 30 verschillende merken kombucha. Dat moest ik proeven! De smaak liet me niet los, maar terug in Nederland kon ik het nergens vinden,” vertelt Tom. “Ik kocht op marktplaats een kombucha scoby en ben het zelf gaan brouwen. Collega’s op werk waren enthousiast, dus dat smaakte naar meer!” 

 

YAYA Kombucha wordt een feit: een eigen brouwerij

Ook het feit dat wanneer Tom ergens kombucha tegenkwam en het niet lekker was, droeg eraan bij dat hij van start ging met een eigen brouwerij. “Ik geloofde in het concept, en ben toen samen met mijn vriendin Charlotte zelf smaken gaan ontwikkelen en aan een merk gaan bouwen,” vertelt Tom.  

 

“Deze presenteerden we aan 30 horecazaken, waarvan er 29 laaiend enthousiast waren. Een mooi startpunt voor ons om een brouwerij op te zetten. De volumes waren een stuk hoger dan ik vooraf had kunnen bedenken, wat er ook toe heeft geleid dat we in de afgelopen drie jaar maar liefst drie keer zijn opgeschaald en verhuisd. Waar we begonnen met 1.000 units per week, zitten we nu rond de 30.000!” 

 

Webshop blijkt groot succes

Je kunt YAYA Kombucha bij retailers als Ekoplaza en de AH to go vinden, maar ook op vele terrassen kun je dit drankje bestellen. Daarnaast is YAYA Kombucha tijdens de lockdowns gestart met verkoop via hun eigen webshop.  

 

“Via onze webshop verkopen we veel meer dan we verwacht hadden. Ook buiten Nederland hebben we klanten, en we versturen geregeld samples naar het buitenland. Omdat kombucha een ongepasteuriseerde frisdrank met levende gisten en bacteriecultuur is, is het belangrijk dat de drank goed gekoeld bewaard wordt. Binnen Nederland maken we gebruik van ‘same day delivery’ en zijn de producten slechts kort buiten de koeling, maar bij internationale transporten van een dag of twee is dit een uitdaging. Gelukkig hielp Coolpack ons de cold chain te waarborgen met een passende verpakkingsoplossing.” 

 

Duurzaam gekoeld verzenden met de EcoCoolBox

De kombucha wordt bij internationale zendingen via de webshop nu verzonden in de EcoCoolBox, een isolerende verpakkingsdoos van deels gerecycled karton met een isolatiewand gevuld met papiervezels. Een milieubewuste verzendverpakking met een luxe uitstraling die na gebruik gewoon bij het oud papier kan. Hij is niet voor niets met een NL Packaging Award bekroond. “In combinatie met gelpacks blijft de kombucha gedurende de hele transportperiode gekoeld. De EcoCoolBox zit zo goed in elkaar dat je hem nog langer kunt gebruiken en hij heeft een professioneel uiterlijk. Voor ons communiceert hij gewoon de juiste dingen. En het is fijn dat ze altijd snel geleverd kunnen worden door Coolpack,” aldus Tom. 

 

Kombucha: een pure, eerlijke frisdrank

Waar het Tom en Charlotte allemaal om te doen is, is het maken van een lekkere, pure frisdrank. Een ‘clean label product’ met biologische basisingrediënten, die door fermentatie haar smaak krijgt. “Kombucha is een super puur product, al helemaal als je het vergelijkt met andere frisdranken die vaak op chemische wijze hun smaak krijgen. We gaan voor een lokale, eerlijke en bovenal hele lekkere drank,” vertelt Tom. 

 

Bij Coolpack zijn we inmiddels groot fans van deze eeuwenoude drank in een nieuw jasje. We raden je dan ook zeker aan om ‘m zelf eens te proeven! Check het hele assortiment in de webshop en kom meer te weten over YAYA Kombucha via www.yayakombucha.com.