Maar liefst 30 tot 50% van elektriciteitsverbruik in de horeca gaat op aan koeling. Niet heel vreemd: je wilt jouw gasten op een warme zomerdag een lekker koud drankje aanbieden. Hoe je jouw verbruik voor koelen aanzienlijk naar beneden brengt én koude drankjes en verse maaltijden serveert? We hebben de tips voor je op een rijtje gezet.
Plan je gebruik en gebruik een automatische timer
Bepaal vooraf welke voorraad je de dag erna in dek koeling achter de bar beschikbaar wilt hebben. Veel horecaondernemers halen deze voorraad vooraf uit de voorraadkast en zetten het in de koelcel. De volgende ochtend wordt het naar de barkoeling verplaatst. Je kunt een automatische timer op jouw koeling plaatsen en deze ’s nachts, buiten openingstijden, uitzetten. Zo kun je de koeling tot 10 uur korter per dag aanzetten en honderden euro’s op jaarbasis besparen.
Stem koelcapaciteit af op behoefte
De behoefte aan koeling kan per seizoen sterk verschillen. Zo zullen er op een warme zomerdag meer gasten voor een koud drankje neerploffen op jouw terras, terwijl in de winter de vraag naar warme dranken hoger is. In de warme seizoenen heb je dus misschien ook een grotere behoefte aan koelcapaciteit.
Investeren in meer koelcapaciteit loont als de vraag ook toeneemt. Echter, wanneer het warme seizoen op z’n einde loopt, is het mooi als je deze weer kunt afschalen: maak na het hoogseizoen de koeling leeg en schoon en haal de stekker eruit, zodat hij geen energie meer verbruikt en niet meer voor kosten kan zorgen.
Optimaliseer je koelcel
Er zijn verschillende dingen die jij kunt doen om in jouw koelcel energie te besparen.
- Zorg dat de koelcel goed geïsoleerd is. Effectief koelen en effectief isoleren zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Door de wanden goed te isoleren lijd je minder koudeverlies en is de belasting van de compressor (en daarmee het energieverbruik) lager. Controleer ook regelmatig of de deur nog goed sluit, om te voorkomen dat er via de deur warme lucht binnenkomt.
- Plaats koelelementen onder de planken in de koelcel. Onderzoek laat zien dat het plaatsen van koelelementen in een koelcel een energiebesparing van zo’n €2.000 per jaar per koelcel kan opleveren. Dat is zeker 25% van de kosten. De koelelementen bevriezen en houden de temperatuur binnen de koelcel langdurig vast, waardoor de compressor minder hard hoeft te werken om de doeltemperatuur te waarborgen. De koelelementen zorgen niet alleen voor een directe energiebesparing: ze vormen ook een betrouwbare back-up als de elektriciteit uitvalt. Uit de testen bleek dat de autonomie van de koelcel van 2 uur naar ten minste 32 uur verlengd werd: de tijd die de coldroom zonder energiegebruik op de gewenste temperatuur blijft. Gemiddeld gesproken voor de 30 meetpunten was dit zelfs 42 uur. De test is uitgevoerd met een verder lege koelcel: als hier ook nog producten in hadden gestaan, was de autonome koeltijd nog eens met enkele uren verlengd.
- Andere maatregelen. Pas automatische ontdooiing toe om te voorkomen dat er zich een isolerende ijslaag om de verdamper vormt die de werking vermindert, isoleer de leidingen die door warmere ruimtes lopen en koelmiddel vervoeren en schakel het licht automatisch uit wanneer er geen mensen in de koelcel zijn – lampen geven namelijk ook warmte af.
Sluit de koeling goed af
Het niet (goed) sluiten van de koeling, en daarmee bedoelen we ook de barkoeling, is een veelgemaakte fout die veel energie kost. Er gaat veel kou verloren en het duurt lang voordat de koeling weer op temperatuur is. Wijs je collega’s hierop en controleer jaarlijks de rubbers. Door te zorgen voor schone rubbers die intact zijn voorkom je namelijk ijsvorming – waardoor je 5% minder energie verbruikt.
Meer weten over efficiënt koelen?
De helden van Coolpack kunnen je er alles over vertellen. Ook over bevriezen en producten juist op een plus-temperatuur bewaren en vervoeren trouwens. Neem gerust contact met ze op voor meer informatie!